معاونت فرهنگی مدرسه ی علمیّه الزهرا (سلام الله علیها)آزادشهر

  • خانه 
  • تماس  
  • ورود 

شب قدر و امام زمان ارواحنا له فداه

06 تیر 1395 توسط معاونت فرهنگی مدرسه علمیه الزهرا س آزاد شهر

شبى در هر سال

« بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمنِ الرَّحیم ، إنّاأنْزَلْناهُ فی لَیْلَةِ الْقَدْر ، وَ ما أدْراکَ ما لَیلَةُ الْقَدْر ، لَیلَةُ القَدرِ خَیْرٌ مِنْ ألْفِ شَهْر ، تَنَزَّلُ الْمَلائِکَةُ وَ الرّوحُ فیها بِإذنِ رَبِّهِم مِنْ کُلِّ أمْر ، سلامٌ هِیَ حَتّى مَطْلَعِ الْفَجْر »
« ما قرآن را در شب قدر فرو فرستادیم. تو شب قدر را چگونه شبى مى ‏دانى؟ شب قدر از هزار ماه بهتر است. در آن شب فرشتگان و روح (جبرئیل) به اذن خدا، همه ‏ى فرمان‏ ها و سرنوشت‏ ها رافرود مى ‏آورند. آن شب تا سپیده ‏دمان، همه، سلام است و سلامت.»
چنان‏ که ازآیه‏ هاى سوره‏ ى قدر به روشنى فهمیده مى‏ شود، در هر سال شبى هست که از هزار ماه، به ارزش و قدر و فضیلت، بهتر است و این شب، در هر سال، هست و در هر سال، یک شب، شب قدر است. در این شب، فرشتگان به هم‏راه بزرگ خویش (روح) به زمین مى‏ آیند و هر امر و فرمان و تقدیرى که از سوى خدا معیّن شده است، براى یک سال تا شب قدر سال آینده، فرو مى‏ آورند.
از احادیثى که در تفسیر این سوره و تفسیر آیات آغازِ سوره‏ ى دخان و جز آن رسیده است، فهمیده مى‏ شود که: فرشتگان در شب قدر مقدّرات یک‏ ساله را به نزد « ولىّ مطلقِ زمان » مى‏ آورند و بر او عرضه مى ‏دارند و به او تسلیم مى‏ کنند. این واقعیّت، همواره بوده است و خواهد بود.
این واقعیّت بزرگ، که با « فعل مضارع » بیان شده است و استمرار را مى ‏رساند چیست: « تَنَزَّلُ الْمَلائِکَةُ وَ الرّوحُ…» فرشتگان و روح، همى فرود آیند و همى فرود آیند، به کجا؟
آرى، فرشتگان و روح، در هر سال، در شب‏ هنگام « قدر » پیوسته فرود آیند و به « اذن خدا » هر « امرى » و « تقدیرى » را فرود آورند… این امر چگونه است؟ این فرشتگان نزد چه کسى مى ‏روند و فرمان‏ ها وتقدیرها را به چه کسى مى‏ سپارند؟ آن‏جا که روح بزرگ فرود مى‏ آید کجاست؟ و آن آستان مقدّس و مطلع نور و مرکز ناموس که « کُلِّ أمْر » به همراه فرشتگان به جانب آن فرودآورده مى ‏شود، کدام آستان است؟ در شب قدر فرودگاه فرشتگان آسمان، در کدام سرمنزل قدس و مهبط مطهّر است؟
در روزگار پیامبر اکرم صلى الله علیه وآله و سلم، محلّ نزول فرشتگانِ شب قدر، آستانِ مصطفى صلى الله علیه و آله و سلم بوده است. این امرمورد قبول همگان است. امر دیگرى که مورد قبول است این است که پس از پیامبر اکرم صلى الله علیه وآله و سلم نیز شب قدر هست؛ چنان‏ که در قرآن کریم در سوره‏ ى قدر و سوره‏ ى دُخان به روشنى ذکر شده است که شب قدر در هر سال هست.
رشیدالدّین میبدى، مفسّرمعروف اهل ‏تسنّن، مى‏ گوید:
برخى گفته ‏اند: این شب قدر، به روزگاران پیامبر صلى الله علیه وآله و سلم بود و سپس از میان رفت؛ امّا چنین نیست؛ زیرا که همه‏ ى اصحاب پیامبر و علماى اسلام معتقدند که شب قدر تا قیام قیامت باقى است.
از ابوذر غِفارى روایت است که گفت: به پیامبر خدا گفتم: اى پیامبر! آیا شب قدر و نزول فرشتگان در آن شب، تنها در زمان پیامبران وجود دارد و چون پیامبران از جهان رفتند دیگر شب قدرى نیست؟ پیامبر صلى الله علیه وآله و سلم فرمود:
« نه، بلکه شب قدر تا قیام قیامت هست.»

صاحب شب قدر

هنگامى که در شناخت قرآنى به این نتیجه مى‏ رسیم که شب قدر در هر سال هست، باید توجّه کنیم که پس صاحبِ شب قدر نیز باید همیشه وجود داشته باشد؛ چنان‏ که در احادیث آمده است و گرنه فرشتگان بر چه کسى فرود مى‏ آیند و کتابِ تقدیر را نزد چه کسى مى‏ گشایند و مجارى امور را به اذن خدا به چه کسى مى‏ سپارند؟
هدایت و ولایت تکوینى از هدایت و ولایت تشریعى جدا نیست. عکس این قضیّه نیز صادق است. پس چنان‏ که قرآن کریم تا قیام قیامت هست و حجّت است، صاحب شب قدر نیز همواره هست و همو « حجّت » است و پس از رحلت پیامبر اکرم صلى الله علیه وآله و سلم این مقام از آنِ جانشینان پیامبر است.
امیرالمؤمنین علیه‌السلام ‏از این دو واقعیّت بزرگ (وجود شب قدر در هر سال و وجود صاحب شب قدر در هر عصر) این‏ چنین یاد مى‏ کند:
« إنَّ لَیْلَةَ الْقَدْر، فی کُلِّ سَنَةٍ. وَإنَّهُ یُنْزَلُ فی تِلْکَ اللَّیْلَةِ أمرُ السَّنَة. وَ إنَّ لِذلکَ الْأمْر وُلاةً بعدَ رَسولِ اللَّه صلى الله علیه وآله و سلم…» (اصول کافی، کتاب الحجة، باب فی شأن «انا انزلناه فی لیلة القدر»، ج2)
« شب قدر در هر سال هست. در این شب امور همه‏ ى سال (و تقدیر و سرنوشت‏ ها) فرو فرستاده مى‏ شود. پس از درگذشت پیامبر صلى الله علیه وآله و سلم نیز این شب، صاحبانى دارد…»
بسیار جالب توجّه است که عالمان اهل‏ تسنّن نیز در مواردى این حقایق را به صراحت گفته ‏اند، از جمله در شرح حدیث ثقلین. حدیث ثقلین حدیث مشهور و متواترى است که صدها مدرک سنّى و شیعى آن را نقل کرده‏ اند و یکى از مسلّم ‏ترین حقایق اسلامى و احادیث نبوى است.
ابن‏ حجر هَیْتَمى مکّى شافعى از دانشمندان اهل‏ تسنّن مى ‏گوید:
« احادیثى که از پیامبررسیده است و در آن‏ها تأکید شده است بر پیروى از خاندان پیامبر و چنگ ‏زدن به هدایت آنان، مى‏ فهماند که همیشه، تا قیام قیامت، کسى از خاندان پیامبر وجود دارد که شایسته‏ ى رهبرى و هدایت است. چنان‏ که قرآن تا ابد راهبر و هادى است آنان نیز سبب ایمنى و بقا هستند براى اهل زمین.» (خورشید مغرب: 134، به نقل از عبقات‌الأنوار)
بدین‏ سان مى ‏نگریم که حدیث عظیم ثقلین، به جز اثبات اصل « امامت »، تداوم امامت را نیز اثبات مى‏ کند. این حدیث نبوى مسلّم، همان‏ گونه که به ما مى‏ گوید هدایت با دو رکن تحقّق مى‏ یابد: قرآن و امام ، همان‏ گونه نیز تداوم بقاى امام و امامت را، چونان تداوم و بقاى قرآن، اثبات مى‏ کند و همین واقعیّت بزرگ و محتواى سترگ است که علامه‏ ى مجاهد میرحامد حسین نیشابورى هندى نیز آن را یادآورمى‏ شود:
این حدیث دلیل واضح امامت حضرت مهدى علیه‌السلام ‏و حجّت قائمه ‏ى وجود و بقاى آن امام عصر عجَّل‏ اللَّه ‏تعالى ‏فرجه نیز هست؛ زیرا که این حدیث شریف، بلاشبهه، دلالت بر مرافقت و ملازمت کتاب و عترت تا به قیام قیامت دارد. پس چنان‏ که قرآن مجید تا به یوم آخر باقى است، هم‏چنین از عترت معصومه‏ ى جناب رسالت‏ مآب صلى الله علیه وآله و سلم، کسى که امام زمان و حجّت وقت باشد، بقاى او لازم و حتمى است.
امام جواد علیه‌السلام ‏فرمودند:
« خداوند متعال شب قدر را در ابتداى آفرینش دنیا آفرید. هم‏چنین در آن شب، نخستین پیامبر و نخستین وصى را آفرید. در قضاى الاهى چنان گذشت که در هر سال شبى باشد که در آن شب، تفصیل امور و مقدّرات یک‏ ساله فرود آید … بى‏ شک پیامبران با شب قدر در ارتباط بوده ‏اند. پس از پیامبران نیز باید حجّت خدا وجود داشته باشد؛ زیرا زمین از نخستین روز خلقت خود تا آخر فضاى دنیا، بى‏ حجّت نخواهد بود. خداوند در شب قدر، مقدّرات را به نزد آن کس که اراده فرموده است (وصىّ و حجّت) فرو مى ‏فرستد. به خدا سوگند، روح و ملائکه در شب قدر بر آدم نازل شدند و مقدّرات امور را نزد او آوردند و حضرت آدم درنگذشت مگر این‏که براى خود وصىّ و جانشین تعیین کرد. همه‏ ى پیامبرانى که پس از آدم آمدند نیز، بر هر کدام، در شب قدر، امر خداوند نازل مى‏ گشت و هر پیامبرى، این مرتب را، به وصىّ خویش مى‏ سپرد…»
در این حدیث شریف که بخشى از آن آورده شد نکته ‏هاى مهمّ چندى است که در این‏جا به پنج نکته اشاره مى‏ کنیم:
1- ضرورت وجود نظم و تقدیر، تاجایى که نخستین چیزى که از این جهان آفریده مى‏ شود، شب قدر است یعنى ظرف زمانىِ تقدیر و تنظیم امور.
2- ضرورت وجود اجراکننده، به گونه‏ اى که مى‏ بینیم هم‏راهِ ظرف زمانىِ تقدیر، دست اجراکننده نیز پدیدار مى‏ گردد.
3- ضرورت وجود حجّت در جریان امور، که همان اجرا کننده‏ ى مقدّرات است به اذن خدا و خلیفه ‏ى خداست: پیامبر یا وصىّ پیامبر
4- ضرورت واسطه ‏ى فیض، در پیوند باطنىِ عالَم، که همان ولىّ و حجّت است و وجود او مقدّم است بر دیگران.
5- ضرورت تداوم سنّت‏ هاى الاهى تاریخ و استمرار آن‏ها، بى‏ وفقه تا هنگامه ‏ى رستاخیز و قیام قیامت.

قرآن و شب قدر

قرآن و شب قدر

در برخى از احادیث آمده است که راوى به امام جعفر صادق علیه‌السلام مى‏ گوید:
درباره‏ ى شب قدر به من اطّلاعاتى بدهید! آیا این شب، فقط در روزگاران گذشته (مثلاً روزگار حیات پیامبر صلى الله علیه وآله و سلم) بوده است (و اکنون دیگر نیست) یا این‏ که شب قدر در هر سال هست؟ امام علیه‌السلام ‏مى‏ فرماید:
« لَورُفِعَتْ لَیلَةُ الْقَدْرِ، لَرُفِعَ الْقُرْآن.»
« اگر شب قدر را بردارند، قرآن را نیز برمى ‏دارند.» (نورالثقلین 5: 621)
جهان ارضى از آن رو منزل گاه انسان قرار داده شد تا انسان در این منزل گاه آزمایش شود و کامل و ناقص و سعید و شقى از هم بازشناخته آید و سرانجام انسان به حرکت تکاملى و کمالى بپردازد و به سوى خدا برود. این امر مستلزم برقرار بودن جهانِ ارض است. برقرار بودن جهان ارض، مستلزم حکمت و تقدیر و اجرا و تدبیر است و این‏ همه مربوط به شب قدر و تنظیم امور و حضور ولىّ و حجّت است. پس از برقرارشدن این‏ها همه، کتاب شناخت و عمل لازم است. پس حکمت بقاى جهان ارضى، حرکت تکاملى انسان است در رابطه با کتاب و حجّت و چون برداشتن شب قدر به منزله‏ ى برهم زدن جهان ارضى است، این است که در صورت برداشته‏ شدن شب قدر، قرآن نیز برداشته خواهد شد و تکلیفى و فعلى و حرکتى باقى نخواهد بود. پس تا جهان هست شب قدر هست؛ تا شب قدر هست، قرآن هست و تا این هر دو هست، حجّت هست که صاحب شب قدر است و حامل علم قرآن و هر حرکت و فعل در صورتى تکامل و کمال است که پیروى از این دو انجام یابد و در خطّ تعلیمى و ارشادى این دو (کتاب و حجّت) قرار داشته باشد. آرى، « ما إنْ تَمَسَّکْتُمْ بِهِما لَنْ تَضِلّوا .»
بدین‏ گونه این بیان امام نیز اشاره است به ارتباط هدایت تکوینى و هدایت تشریعى و رابطه ‏ى مستقیم حجّت صامت یعنى قرآن با حجّت ناطق یعنى امام و این همان سخن معروف پیامبر است در حدیث ثقلین:
«… لَن یَفْتَرِقا حَتّى یَرِدا عَلَیّ الحَوْض .»
« این دو نهاد گران‏قدر (قرآن و امام) تا روز قیامت که بر کنار حوض کوثر نزد من باز آیند، از یک‏دیگر جدا نشوند.»

على علیه‌السلام ‏و شب قدر

امام على علیه‌السلام ‏در حدیثى که برخى از مقامات خویش را براى حارث هَمْدانى یاد مى‏ کند مى ‏فرماید:
« مرا در شب قدر، همه ‏ساله، نیرویى افزون رسد و این در فرزندانم که نگهبانان دین‏ اند، هم‏چون آمدن شب و روز، تا قیامت باقى است.» ( بشارة المصطفی لشیعة المرتضی، ص4، چاپ دوم نجف )
امام صادق علیه‌السلام ‏به نقل از پدر بزرگوار خویش مى‏ فرماید:
« هنگامى، على علیه‌السلام ‏سوره‏ ى « إنّا أنزَلناه » را مى‏خواند و فرزندانش، حسن و حسین، در نزد او بودند. حسین به پدر عرض کرد: اى پدر، وقتى تو این سوره را مى‏ خوانى، شیرینى و حلاوت دیگرى از آن حس مى‏ شود؟ على علیه‌السلام ‏فرمود: اى فرزند پیامبر و فرزند من! من از این سوره چیزى مى‏ دانم که تو (اکنون) نمى‏ دانى. چون این سوره فرود آمد، جدّ تو پیامبر صلى الله علیه وآله و سلم مرا خواست. وقتى نزد او رفتم سوره را خواند. آن‏گاه دست خویش به روى شانه‏ ى راست من نهاد و فرمود: اى برادر و وصىّ من و اى ولىّ امّت من پس از من و اى جنگنده‏ ى بى‏ امان با دشمنان من … این سوره، پس از من، از آنِ توست و پس از تو، از آنِ دو فرزند توست. جبرئیل که در میان فرشتگان او برادر من است حوادث یک‏ سالِ اُمّتِ مرا (در شب قدر) به من خبر مى‏ دهد. پس از من این اخبار را به تو خواهد داد. « وَ لَها نورٌ ساطِعٌ فی قَلْبِکَ وَ قُلوبِ أوصیائِکَ إلى مَطْلَعِ فَجْرِ الْقائِم » و این سوره در قلب تو و قلب اوصیاى تو همواره نورى تابناک خواهد افشاند تا به هنگام طلوع سپیده ‏دمان ظهور قائم.» (برهان 4: 487)

شب قدر و امام زمان علیه‌السلام

جریان‏ یافتن استوار و منظّم امور گوناگون در عالَم، با این‏ همه پهناورى، چنین است که نخست در برنامه ‏اى دقیق و تقدیرى حکیمانه مقرّر مى‏ گردد و سپس در ارتباط با خلیفه‏ ى خدا در زمین (مُجرى وناظرِ اجرا) به مرحله‏ ى تحقّق مى ‏رسد. بدین‏ گونه این آیات همه دلالت دارد بر استمرار وجود حجّت خدا در زمین و اکنون حجّت خدا در زمین و واسطه‏ ى فیض و ولىّ مطلق و به تعبیر شیخ بهاءالدّین عامِلى: « صاحب اسرار خدایى در این جهان » امام موعود، قطب دوران، روح جهان، حقیقت زمان و عِدْل قرآن، حضرت حجّة بن الحسن المهدى علیه‌السلام است و او خود صاحب شب قدر است و آستان اعلاى او محلّ فرود آمدن روح و فرشتگان است در شب قدر. در حدیث است که:
« مردمان در شب قدر در حال نمازند و دعا و مسألت کردن از درگاه خدا و صاحب این امر سرگرم است به کار فرشتگانى که نزد او مى‏ آیند و مقدّرات و امور و پرونده ‏ى حوادث سال را پیش او مى‏ آورند…» (نورالثقلین 5: 641)
در قرآن کریم، سخن از خلافت الاهى در زمین رفته است. خدا به فرشتگان گفت:
« از جانب خود در زمین خلیفه ‏اى بگذارم و بگمارم.» (بقره: 30)
در این‏جا یادآورى مى‏ کنیم که مقصود از تعبیرهاى « ولىّ مطلق » ، « ولىّ کامل » ، « ولىّ زمان » ، « ولىّ عصر » ، « حجّت ناطق » و « صاحب شب قدر » همان خلیفه‏ ى خدا است در زمین و پس از درگذشت پیامبر اکرم صلى الله علیه وآله و سلم و پایان‏ یافتن دور نبوّت و پیامبرى، این مرتبه ‏ى بزرگ از آنِ اوصیاى پیامبر است یعنى على و یازده فرزندش علیهم السلام.
سوره‏ ى قدر و سوره‏ ى دخان از مهم ‏ترین دلیل‏ هاى حضور و لزوم « امامت حقّه » و « خلافت الاهیّه » است در زمین. امام جواد علیه‌السلام ‏مى‏ فرمایند:
« اى پیروان تشیّع! با مخالفان امامت، به سوره ‏ى « إنّا أنزَلناه » استدلال کنید تا پیروز گردید. به خدا سوگند این سوره پس از درگذشت پیامبر، حجّت خداى متعال است بر خلق. این سوره نقطه‏ ى اوج دین شماست. این سوره نشانه‏ ى ابعاد علم ماست.
اى شیعیان! هم‏چنین به سوره ‏ى « حم دخان » که در آن آیه ‏ى « إنّا أنزَلناهُ فی لَیلَةٍ مبارکَة » آمده است، استدلال کنید! این سوره پس از رسول اللَّه، خاصّ ولىّ امر (حجّت خدا) است در هر عصر.»

ایمان به لیلة القدر

پیامبر اکرم صلى الله علیه و آله و سلم مى‏ خواهد تا مردم به شب قدر باور آورند؛ زیرا این باور و اعتقاد از جنبه‏ ى نظرى و شناختى موجب مى‏ شود تا شناخت انسان، درست و مطابق با واقع و موافق قانون خدایى جهان باشد و از جنبه‏ ى عملى، سبب مى‏ گردد تا انسان داراى موضع صحیح و سیاست درست و رهبرى خدایى باشد و در نتیجه به حرکت تکاملى و کمالى دست یابد و به سعادت بزرگ برسد.
شیخ مفید با اسناد آورده که حضرت امام جواد ‏ علیه‌السلام از پدران خود، از امیرالمؤمنین علیه‌السلام از پیامبر اکرم صلى الله علیه وآله و سلم نقل کرده است که به اصحاب فرمود:
« شب قدر را باور بدارید! در این شب تقدیر امور سال فرستاده مى ‏شود. این شب را پس از من نیز صاحبانى است. صاحبان این شب پس از من، على و یازده فرزند اویند.»
حدیث مشهورى نیز که از پیامبر صلى الله علیه وآله و سلم نقل شده است، ناظر به همین حقایق است:
« مَن ماتَ وَ لَمْ یَعْرِف إمامَ زَمانِهِ ماتَ میتَةً جاهِلیَّةٍ. »
« هر کس بى آن‏که امام زمان خود را شناخته باشد، از جهان برود، هم‏چون مردم دوران جاهلیّت از جهان رفته است.»
بنابراین، نشناختن امام، نشناختنِ خطّ حرکت تکاملى و خصوصیّات آن است و نشناختن این خط یا مستلزم رکود است و سقوط یا انحراف و حرکت در جهت ضد. این‏ها همه، دورى و دورشدن از هدایت است و سقوط در ورطه‏ ى هلاک و جاهلیّت. همین است که پیامبر اکرم صلى الله علیه وآله و سلم، در حدیث مشهور « ثقلین » که یاد شد، دو چیز را با هم و تفکیک‏ ناپذیر، عامل هدایت و نجات شمرده و معرّفى فرموده است: قرآن و عترت ، یعنى: برنامه و راهنما، کتاب و معلّم. کتابِ بدون معلّم و جدا از معلّم و معلّمِ بدون کتاب و جدا از کتاب، مفید فایده ‏اى چندان نخواهند بود. کتابِ حقّ « نَزَّلَ الْکِتابَ بِالْحَق » (بقره: 177) و معلّم صادق « وَ کونوا مَعَ الصّادِقینَ » (توبه: 119) عامل هدایت تامّ و تمام است و تمسّک به این هر دو و پیروى از این هر دو، مستلزم نجات است و بیرون آورنده ‏ى انسان است از ظلمات طبیعت و جهل و جاهلیّت.
این است که باید کوشید تا به هر اندازه که ممکن است با حقیقت زمان و سرّ دوران و روح جهان آشنا شد و به او متوجّه گشت تا حیات انسان، حیات بیدارى و شناخت باشد و مرگ او نیز مرگ بیدارى و شناخت باشد نه مرگ جاهلیّت.

مطلب قبلی
مطلب بعدی
 نظر دهید »

کلیدواژه ها: شب قدر،امام زمان

موضوعات: ائمه اطهار, رمضان, شبهای قدر لینک ثابت


فرم در حال بارگذاری ...

فید نظر برای این مطلب

معاونت فرهنگی مدرسه ی علمیّه الزهرا (سلام الله علیها)آزادشهر

بسم الله الرحمن الرحیم..باید با استفاده از توانایی ها و استعدادهای جوان کشور و با سیاستگذاری صحیح و اقدامات سنجیده و هماهنگ و بدون از دست دادن زمان به سمت خروج از حالت انفعال در عرصه فضای مجازی، و حضور فعال و تأثیرگذار و تولید محتوای اسلامی متقن و جذاب حرکت کنیم..مقام معظم رهبری دراین راستای وبلاگ رسمی مدرسه علمیه الزهراسلام الله علیهاسعی دارددراین مسیرگام های موثری راجهت به ثمررساندن سخنان مقام معظم رهبری بردارد.. یاعلی

موضوعات

  • همه
  • ارزش و جایگاه علم و طلبگی
  • ائمه اطهار
  • احادیث
  • سخنان رهبرمعظم انقلاب
  • شهدا
  • اخلاقی
  • رمضان
  • دانلودنرم افزاررمضان
  • مناسبت ها
  • ادعیه
  • علمی
  • صوتی
  • تغدیه اسلامی
  • خنده حلال
  • حکمت های روزه داری
  • درمحضرعلما
  • عبادات
  • نماز
  • کودکان وروزه داری
  • نکته های روزانه
  • وفات حضرت خدیجه
  • فضای مجازی
  • آموزش دینی به کودکان
  • شعردروصف حضرت مهدی
  • آیت الله مجتبی تهرانی
  • ریا
  • امام حسن مجتبی(سلام الله علیه)
  • هفته اکرام
  • سبک زندگی
  • من کالای ایرانی می خرم
  • تهذیب نفس
  • معراج پیامبر
  • ویژگی های ماه رمضان
  • فضیلت روزه
  • شرح دعای ابوحمزه ثمالی
  • مناجات
  • شیطان
  • حق الناس
  • غفلت ازمرگ
  • ماهواره
  • مناجات
  • شبهای قدر
  • شهادت امیر المومنین(علیه السلام)
  • قرآن
  • امام علی(ع)
  • شهادت شهید بهشتی
  • مهدویت
  • حدیث روز
  • روز قدس
  • دعای صحیفه سجادیه
  • امام زمان(ع)
  • نهج البلاغه
  • کلیپ
  • حجاب
  • ازدواج
  • غدیر
  • محرم
  • تبلیغ
  • اربعین
  • ماه صفر
  • شهادت امام رضا
  • شهادت حضرت زهراسلام الله علیه
  • دانلودمداحی
  • علت نامگذاری فاطمه
  • صحیفه سجادیه
  • اشعارناب
آیه قرآن
ذکر روزهای هفته
اوقات شرعی
  • کوثربلاگ سرویس وبلاگ نویسی بانوان
  • تماس