مناجات شب نوزدهم ماه مبارک رمضان
اجمالی از سخنرانی حجت الاسلام و المسلمین غلامرضا قاسمیان در شب نوزدهم ماه مبارک رمضان 1394
شب نوزدهم حجت الاسلام والمسلمین قاسمیان پس از سلام و صلوات بر شهدا و امام شهدا، والدین و درگذشتگان جمع، آیات 133 تا 136 سوره آل عمران را خوانده و ترجمه نمودند و با اشاره به این آیات به توصیف متقین پرداختند. لازم به ذکر است ایشان به روال شبهای گذشته دو بحث اصلی را پیگیری نمودند، یکی تعریف متقین و وصف انفاق ایشان و دوم بحث معارف اجتماعی، انقلابی اسلامی؛ اما به عنوان مقدمه خطیب ارجمند برای یادآوری بحث جلسات قبل به حالات انفاق متقین و توصیف ایشان در آیات ذکرشده پرداختند “الَّذِینَ یُنفِقُونَ فِی السَّرَّاء وَالضَّرَّاء” البته انفاق دارای ابعاد مختلفی فردی، مالی، انفسی و اجتماعی است. نازلترین بُعد انفاق به شکل مالی و عالیترین بُعد انفاق مورد نظر قرآن انفاق در بستر جامعه اسلامی، مثل شهدا و جانبازان میباشد.
- “قَدْرُ الرَّجُلِ عَلَى قَدْرِ هِمَّتِهِ” ارزش هر کس به اندازه همت اوست(حکمت44 نهج البلاغه) “همم” به معنای کاری که برای آن تصمیم گرفته میشود یا اندیشه بلند! یعنی اندازه یک نفر به اندازه غصهها و نگرانی هایش است، اندیشه او در چیست؟ و برای کیست؟ این اندازه شخیت انسان است! چون به همان اندازه برنامه ریزی میکند و همیشه در فکر همان است.
- “ثَلاثٌ مُجالَسَتُهُمْ تُمیتُ الْقَلْبَ: مُجالَسَةُ الاَْنْذال وَ مُجالَسَةُ الاَغْنیاء; وَالَحَدیثُ مَعَ النِّساء” مجالست با سه گروه قلب را میکشد اول انسانهای پست دوم اغنیاء و سوم اختلاط با نامحرم(میزان الحکمة، ح 2423) این قلبی که کشته میشود قلبی است که جایگاه قرآن است که با چیز دیگر پر میشود و الا “إِنَّ فِی ذَلِکَ لَذِکْرَى لِمَن کَانَ لَهُ قَلْبٌ” (سوره ق آیه 37) در این[عقوبتها] براى آن کس که صاحب دل است یا باحضور قلب گوش فرا مى دهد عبرتى است. وقتی که قلب ضایع شد قران و بحثهای قرآن در وجود جایگاهی ندارد.
- مومن وقتی همنشین زخارف دنیا و اغنیاء شد وقتی که بی حیایی مجالست با نامحرم دامان او را گرفت نمیتواند مجاهدانه وارد میدان جهادی شود(جهاد اکبر و جهاد اصغر) همانطور که قرآن در آیه 249 سوره بقره بیان میدارد؛ با برگزیده شدن طالوت سپاهی به رهبری ایشان به سوی جالوت حرکت کرد، علی رغم هشدار طالوت سپاهیان با آنکه میدانستند نباید از آب نهر بنوشند و یا به قدر کفایت از آن بهره گیرند به آشامیدن آب پرداختند، به این ترتیب از جهاد با جالوت جا ماندند. این نهر دنیاست و کسی که میخواهد به مقام منّا برسند نباید از آن بنوشند “مَن لَّمْ یَطْعَمْهُ فَإِنَّهُ مِنِّی” .
- “وَالْکَاظِمِینَ الْغَیْظَ وَالْعَافِینَ عَنِ النَّاسِ” صفت دوم مورد بحث آیات در باب متقین کاظمین الغیظ است نکته جالب در این باب غیظ وجهی از غیرت و تعصب است و کظم غیظ به معنی بیرگی نیست و این خوب نیست، غیرت باعث شکر نعمت میشود آنچه پسندیده است کظم غیظ مومن است.
- اگر میخواهید خدا شما را ببخشد شما بندگان خدا را ببخشید “وَلْیَعْفُوا وَلْیَصْفَحُوا أَلَا تُحِبُّونَ أَن یَغْفِرَ اللَّهُ لَکُمْ” و باید عفو کنند و برگ جدیدی از زندگی آغاز کنید. مگر دوست ندارید که خدا شما را بیامرزد؟(سوره نور آیه 22) .
- یکی از مراحل اصلی سلوک اخلاقی ظاهر کردن باطن است که حاصل آن افت شدید اخلاق است! کظم غیظ یعنی جلوگیری کردن از فوران غیظ چون هرکسی غیظ دارد ولی باید از فوران آن جلوگیری کرد و یا مثالی دیگر هرکس در وجودش حسد دارد حال یا رشک میبرد یا تمنای رسیدن به آن را دارد ولی تا زمانی که این حسد را به زبان نیاورده و به واسطه آن حرفی نزده اشکالی ندارد “رُفِعَ عَنْ أُمَّتِی مَا لَمْ یَنْطِقْ بِشَفَةٍ"(فرائد الاصول، ج2، ص36) .
بحث دوم معارف انقلابی و اجتماعی اسلام :
“وَأَعِدُّواْ لَهُم مَّا اسْتَطَعْتُم مِّن قُوَّةٍ وَمِن رِّبَاطِ الْخَیْلِ تُرْهِبُونَ بِهِ عَدْوَّ اللّهِ وَعَدُوَّکُمْ وَآخَرِینَ مِن دُونِهِمْ لاَ تَعْلَمُونَهُمُ اللّهُ یَعْلَمُهُمْ وَمَا تُنفِقُواْ مِن شَیْءٍ فِی سَبِیلِ اللّهِ یُوَفَّ إِلَیْکُمْ وَأَنتُمْ لاَ تُظْلَمُونَ” (سوره انفال آیه 60)
ای مؤمنان در مقام مبارزه با آن کافران خود را مهیا کنید و تا آن حد که بتوانید از آذوقه و تسلیحات و آلات جنگی و اسبان سواری زین کرده برای تهدید و تخویف دشمنان خدا و دشمنان خودتان فراهم سازید و نیز برای قوم دیگری که شما بر(دشمنی) آنان مطلع نیستید و خدا بر آنها آگاه است. و آنچه در راه خدا صرف میکنید خدا تمام و کامل به شما عوض خواهد داد و هرگز به شما ستم نخواهد شد.
در توضیح این آیه یادآوری میکنم جنگ بدر را که مسلمانان باتعداد کمتر چندبرابر در چشم کفار میآمدند یعنی عده ای کم در مقابل عده ای زیاد در راه خدا مبارزه میکردند؛ حتی در منظر اهلی نه تعداد کم مهم است نه تعداد زیاد بلکه پایداری اصل مهم و اساسی است “وَاللّهُ مَعَ الصَّابِرِینَ” (سوره بقره آیه 249) .
شما وقتی پایداری داشته باشی و به میدان بیایی هم دشمن خدا را و هم دشمن خود را میترسانی، کسانی را میترسانی که پشت درهای بسته مشغول توطئه چینی هستند.
دانلود صوت کامل مناجات شب نوزدهم ماه مبارک رمضان1394(شب قدر)حاج منصور ارضی
دالود گلچنین صوتی وتصویری مناجات شب نوزدهم ماه مبارک رمضان(شب قدر)